Gevaarlijke stoffen (ADR)

Gevaarlijke stoffen (ADR)

Het transport van gevaarlijke stoffen, ook wel bekend als ADR-transport, is een van de specialiteiten van Belt Transport. Onze geselecteerde vervoerders en vaste charterpartners zijn volledig toegerust voor de veilige uitvoering van ADR-transport. Alle chauffeurs zijn gekwalificeerd en elk voertuig is voorzien van de benodigde uitrusting en materialen om uw zending met gevaarlijke stoffen veilig op de plaats van bestemming te bezorgen.


Advies op maat voor ADR-voorschriften

Ook voor specifiek advies met betrekking tot uw ADR-transport in de Supply Chain kunt u rekenen op de expertise van Belt Transport. Of het nu gaat om transport naar Zuid-Europa, of naar Centraal-Azië, wij staan klaar om samen met u de meest geschikte oplossing te vinden voor de veilige levering van uw gevaarlijke stoffen en goederen op de gewenste bestemming.


Onze deskundige adviseurs en planners zijn continue op de hoogte van de actuele wetgeving met betrekking tot ADR-transport en kunnen u voorzien van op maat gemaakt advies. Zo bent u altijd verzekerd van een juiste afhandeling en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontvang geheel vrijblijvend advies of een offerte op maat voor uw ADR-transport!


ADR klassen bij wegtransport

Uw transport van gevaarlijke stoffen kan in bijna alle gevallen worden geregeld. Onze vaste transporteurs zijn gespecialiseerd in bijna alle ADR-klassen. Bevat uw zending producten die tot ADR-klassen 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 of 9 behoren? Dan bent u bij Belt Transport aan het juiste adres voor veilig transport. Gevaarlijke stoffen worden geclassificeerd in ADR-klassen.

De gevarenklassen groeperen stoffen die tijdens het vervoer vergelijkbare risico's met zich mee kunnen brengen:

  • Klasse 2: Gassen - Zuivere gassen of gasmengsels, zoals stikstof, propaan, LPG en argon.
  • Klasse 3: Brandbare vloeistoffen - Vloeistoffen die onder bepaalde omstandigheden ontvlambaar zijn.
  • Klasse 4.1: Brandbare vaste stoffen - Makkelijk ontvlambare vaste stoffen in korrel-, poeder-, metaal- of pastavorm.
  • Klasse 4.2: Voor zelfontbranding vatbare stoffen - Stoffen die zonder een ontstekingsbron met zuurstof uit de lucht kunnen ontbranden.
  • Klasse 4.3: Stoffen die gas ontwikkelen bij contact met water - Stoffen die brandbare gassen produceren als reactie op contact met water.
  • Klasse 5.1: Oxiderende stoffen - Stoffen die zelf niet brandbaar zijn, maar wel brand veroorzaken bij andere stoffen.
  • Klasse 5.2: Organische peroxiden - Chemisch instabiele stoffen die zichzelf kunnen ontleden, voornamelijk als hulpstoffen voor kunststoffen.
  • Klasse 6.1: Giftige stoffen - Stoffen die de gezondheid van mensen schaden of dodelijk zijn bij inademing, huidcontact of inslikken.
  • Klasse 6.2: Infectueuze stoffen - Stoffen die ziekten kunnen veroorzaken bij mensen of dieren.
  • Klasse 8: Bijtende stoffen - Chemische stoffen die de huid of slijmvliezen aantasten, zoals accuzuur, zoutzuur of zwavelzuur.
  • Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen - Stoffen die risico's met zich meebrengen tijdens het transport, maar niet in ADR-klasse 1 en 7 vallen.


Let op: Wij verzorgen geen zendingen die onder klasse 1 en 7 vallen.

Voorschriften voor ADR goederen

Voor het vervoer van gevaarlijke ADR-goederen zijn er diverse voorschriften van kracht:

  1. Voorschriften voorafgaand aan het transport, waaronder verpakking, etikettering en het opstellen van de benodigde documenten.
  2. Voorschriften voor de belading van het voertuig, zoals stuwage en de combinatie van verschillende ladingen.
  3. Voorschriften voor het voertuig zelf, inclusief het gebruik van oranje borden en persoonlijke beschermingsmiddelen.
  4. Voorschriften voor onderweg, waaronder het dragen en beschikbaar hebben van brandblusmiddelen en het volgen van specifieke routes in tunnels.


De basis voor de toepassing van deze voorschriften is de stoffenlijst in het ADR, waarin alle ADR-goederen zijn opgenomen met hun stofidentificatienummer, ook bekend als UN-nummer. De voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn in belangrijke mate gebaseerd op aanbevelingen van de Verenigde Naties (VN). Deze aanbevelingen zijn opgenomen in de 'Recommendations on the Transport of Dangerous Goods', ook wel bekend als het 'oranje boek'. Op Europees niveau worden de regels voor het wegvervoer vastgesteld door de Economische Commissie voor Europa (ECE). Binnen de ECE is de Working Party on the Transport of Dangerous Goods (WP15) verantwoordelijk voor het omzetten van de VN-aanbevelingen in het ADR.


Bedrijven die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke ADR-goederen zijn verplicht maatregelen te nemen om hun activiteiten te beveiligen. Deze voorschriften maken onderscheid tussen maatregelen voor 'normale' geclassificeerde stoffen en uitgebreide beveiligingsplannen voor 'zeer risicovolle' stoffen. Deze laatste kunnen ernstige gevolgen hebben bij verkeerd gebruik of kwaadwillig misbruik, zoals bij een terroristische aanslag. De beveiligingsvoorschriften hebben betrekking op de volledige transportketen. 'Zeer risicovolle' gevaarlijke goederen omvatten onder andere:


  • Bepaalde ontploffingsgevaarlijke stoffen.
  • Brandbare gassen in tanks, bijvoorbeeld LPG.
  • Giftige gassen zoals ammoniak.
  • Zeer licht ontvlambare vloeistoffen in tanks, zoals benzine en aceton.
  • Meststoffen die ammoniumnitraat bevatten.
  • Zeer giftige, zeer infectueuze en zeer bijtende stoffen.


De afkorting ADR vindt zijn oorsprong in het Franse verdrag dat in 1957 werd gesloten. Dit verdrag bevat bepalingen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke goederen. Er bestaan talloze verschillende ADR-etiketten en ADR-borden, die allemaal gerelateerd zijn aan het transport van gevaarlijke ADR-goederen over de weg. Binnen wegtransport kunnen we verdere onderscheidingen maken tussen colli-transport, tanktransport en losse gevaarlijke goederen. Bij het vervoer van stoffen en producten met de betreffende gevaar indeling over de weg zijn de volgende ADR-etiketten en ADR-borden (met UN-nummer) verplicht:


Veiligheidsadviseur

Belt Transport beschikt over een gekwalificeerde Veiligheidsadviseur. Uw lading is daarom bij ons in vertrouwde handen. Onze adviseur is continue op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wordt voortdurend (bij)geschoold in de actuele ADR wetgeving en kan u van maatwerk advies voorzien.

Opslag van gevaarlijke ADR goederen

Heeft u tijdelijk of structureel behoefte aan opslag van uw ADR goederen? Belt Transport kan u ook op dit gebied ontzorgen. Vanwege veiligheidsrestricties hebben wij ervoor gekozen om deze opslag extern te verzorgen, namelijk op de locatie van onze ADR-partner nabij in Rotterdam.


Share by: